Hunting Habit

              Välkommen till Hunting Habit's Kennel och Stuteri! 

   Home      Trimmning
 

Trimmning

 Att lära sig att utställningstrimma en springer tar tid och kräver kunskap om anatomi, ras- standard och den egna hundens för och nackdelar. Överlåt detta till en kunnig person i början, men försök att vara med och titta. Mycket kan man snappa upp på utställningar. Ta en tur runt springer- ringen och titta på utställarna, som ofta lägger en sista hand på hunden innan den skall in till bedömning. Titta också på olika trimstilar, inga har exakt samma uppfattning om frisyrer och tillvägagångssätt. Så småningom bildar du dig säkert din egen uppfattning om hur det hela skall se ut.
 
Lämplig utrustning för att trimma en springer:
Karda, King Coat , Effileringssax, Maskinsax, Skarp sax och klotång.
Lagom otrimad vuxen springer, det har gått ca två månader från förra trimtilfället.
Börja med huvudet. Plocka bort allt ludd så att hjässan blir slät och mjukt rundad.
 
 
 
En tredjedel av örat klipps kort med maskin alt. effileringssax, såväl in- som utsidan. Tunna även ur övergången mellan hjässa och öronfäste, så att skallen ser smal och elegant ut.
Halsens undersida klipps kort med maskin eller effileringssax ända ner till bröstbenet. Klipp inte utanför de längsgående virvlarna.
Tunna övergångarna försiktigt mothårs mot halsens översida så att övergångarna blir omärkliga.
 
 
 
Ansa bröstets behäng mot sidorna och klipp extra noga i överarmsvinkeln vid frambenet.
Tassarna klipps underifrån så att det blir en fin kattfot av tassen.
Avsluta med effileringssaxen samt kloklippning.
 
Svansen skall formas som en morot med effileringssaxen. Den långa svansen klipps som en sabel. " Speglarna " under svansen klipps korta med samma sax. Passa på att tunna ut byxorna något så att de inte putar ut från sidan sett. Ansa sedan benet från hasen och ner. Inga testar skall stå ut, från vilket håll man än betraktar hunden.
Det färdiga resultatet. Fotomodell är Calvdale Moon and the Stars.
Kroppen plockas fri från störande tussar, likaså benens framsida samt armbågarna. Sidorna samt benen skall vara släta med frambenens fanor liggandes rakt bakåt. Revbenen plockas så att pälsen får en naturlig övergång från rygg till maghår. Inga tjocka ridåer eller utputande tofsar! Även lårens övre del skall plockas med omärkliga övergångar till bakbenets behäng. Nacken nedre del och korset plockas , här formar man till så att man får en snygg överlinje. Titta på hunden i rörelse. Svankar den i ryggen så lämna lite hår bakom manken, har hunden ett fallande kors och låg svansansättning, så försök att bygga på med lite hår vid svansroten och gradvis in över korset. Låt hunden röra på sig igen, ser pälsen oredig efter ett varv så trimma bort håret som krupit fram! En korrekt trimning skall vara naturlig, inte framkammad vid stillastående.
Man kan alltid acceptera att bli slagen av en vacker och välpressenterad hund i utställningsringen, värre är det att ta stryk på grund av att man slarvat med sin hunds skötsel och kondition.
Envishet och självkritik är de drivmedel som åstadkommer resultaten till slut.
Hunden skall naturligtvis vara nybadad vid trimningen för att spara saxar och skär.
Lycka till!
 

Kontakt                        Mail                          Telefon

     Pia Axelsson                  pia@huntinghabit.se    +46 (0)534-230 84
     Högkil Lille Pers Skog                                      +46 (0)705-083002
    668 91 Ed                                                                                  
   Sweden